De Rotatiemotor is terug! – Mazda MX-30 R-EV

MX-30 R-EV front

Nadat de laatste Mazda RX-8 in 2012 van de band rolde, hebben we geen auto meer gezien met deze bijzondere motor. Met de nieuwe Mazda MX-30 R-EV komt daar verandering in. De Rotatiemotor zal deze keer niet direct de wielen aandrijven, maar als generator fungeren.

De ‘’gewone’’ MX-30 is een volledig elektrische auto, de R-EV is een Plug-in Hybride. Door de rotatiemotor wordt het bereik drastisch vergroot, van 200 km naar ruim 600 km. Het bijzondere aan deze Plug-in Hybrid is dat je altijd elektrisch rijd, echter de accu word wel bijgeladen door de Rotatiemotor. De voordelen van een Rotatiemotor zijn: zeer licht, klein, trilling arm en geluidsarm. Zoals een Plug-in Hybrid betaamd kun je er ook volledig elektrisch mee rijden tot een range van 85 km. Relatief uniek voor dit soort auto’s is het 3-fase- en snelladen, zodat je binnen de korste keren weer de weg op kan om volledig elektrisch te rijden.

Belangrijkste punten opgesomd

  • 85 km volledig elektrisch rijden
  • Krachtig, 170 PK (125 kw)
  • 17,8 kWh lithium-ion batterij
  • Tankinhoud van 50 liter
  • 1- of 3-fase wisselstroom (AC) laden en snel gelijkstroom (DC) laden
  • 1.500 W voedingsfunctionaliteit (stopcontact)
  • 3-rijmodi: Normal, EV en Charge

De uitvoeringen zijn grotendeels gelijk aan die van de reguliere MX-30.

Prime-line vanaf: € 36.990,- Deze heeft LED-komplampen en -achterlichten, Kodo-design knipperlichten, zwarte grille afwerking, 18 inch lichtmetalen velgen, (ADD) Active Driving Display en veel veiligheidsopties (i-Activsense).

Exclusive-line vanaf: € 37.990,- Als extra’s ten opzichte van de Prime-line heeft deze uitvoering verwarmde- en inklapbare-buitenspiegels, verwarmde voorstoelen, stuurwielverwarming, Smart-keyless Entry en een middenarmsteun achter.

Advantage vanaf: € 40.490,- en Makoto vanaf: € 40.490,- beide uitvoeringen hebben onder andere hebben een toevoeging aan de afwerking van het interieur en exterieur en zijn standaard uitgerust met een 1.500W stopcontact in de kofferbak en 18 inch lichtmetalen gepolijste wielen (Diamond Cut).

Als extra kan gekozen worden voor het Premium Pack (€ 2.000,-) dit pakket omvat onder meer 360 graden camera, Bose® premium audio en extra veiligheids-systemen. Voor een meerprijs van € 1.000,- kan er optioneel gekozen worden voor een schuif-/kanteldak op de Makoto.

Edition-R vanaf: € 45.590,- De basis van de deze uitvoering is de Makoto met een Premium en Sunroof pack. De meest luxe variant heeft een Maroon Rouge metallic lak op het dak, dit is een verwijzing naar Mazda’s eerste personen auto de Mazda R360 Coupé. De rest van het carrosserie en interieur zijn zwart. De auto heeft 18 inch wielen met een Diamond Cut afwerking en krijgt unieke Badges en vloermatten (Rotorvormige emblemen) ook is er een reliëf te zien in de hoofdsteunen.

MX-30 R-EV rear